Tandem in het nieuws

 

Basisschoolinspiratie: op De Tandem zaai en pluk je je eigen aardbeien

Basisschool De Tandem in IJsselstein is een Daltonschool met duurzaamheid in het DNA. “Ons streven is dat ieder kind dat bij ons van school komt, weet dat alles cyclisch is en met elkaar samenhangt”, legt directeur Vincent Kalshoven uit.

“Ben je niet goed voor iets in de natuur, dan merk je dat ook op andere gebieden”, aldus Vincent. Zo is het systeemdenken duidelijk terug te zien in de lessen.

Voor leerlingen houdt deze manier van lesgeven in dat ze bijvoorbeeld de cyclus ‘van zaaien tot opeten’ in het echt zien. “We planten bijvoorbeeld boerenkool en aardbeien in onze moestuin, zodat ze de planten groot zien worden. Vervolgens eten we onze oogst gezamenlijk op. Al verdwijnen de aardbeien vaak al voordat we ze kunnen plukken”, lacht Vincent. Dat de kinderen vrij toegang tot de tuin hebben, heeft hier vermoedelijk iets mee te maken.

Zintuigen
Naast het zelf opkweken en eten van gewassen, maken kinderen op De Tandem ook kennis met het dierenrijk. “We laten scholieren steeds de onderwerpen met al hun zintuigen ervaren”, aldus Vincent. “Een koe bespreken we niet alleen aan de hand van een boek, maar bekijken we ook in het echt. Zo ruiken en horen kinderen de dieren, wat weer een heel andere vorm van kennis geeft.”

Ook de kleinere dieren spelen een rol. “We laten kinderen zien dat een slak bijzonder is, hoe het beestje groeit, en kool eet om groter te worden. Ook tonen we ze hoe een rups in pop en vervolgens in een vlinder verandert”, vertelt Vincent.

‘We laten zien dat een slak bijzonder is’

“Op het schoolplein zijn de veranderingen van de seizoenen goed terug te zien: de tulpenbollen komen in het voorjaar tot bloei, in het najaar vallen de kastanjes van de boom. In groepen 7 en 8 maken kinderen in de natuurwerkweek elk jaar kennis met een ander natuurgebied door het te bezoeken. De natuur komt bij ons dus steeds terug, en is volgens ons net zo belangrijk voor de opvoeding als eten en drinken.”

In opdracht van BuitenWijs, een expertcentrum voor natuur- en duurzaamheidsonderwijs voor de basisscholen in de gemeenten Houten, Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, zochten we uit hoe scholen in deze gemeenten het begrip duurzaamheid invullen.